כל פוליסת ביטוח אותה רוכשים נועדה למצב שבו הנפגע יוכל לקבל פיצוי במקרה שנגרם נזק לרכושו, לגופו או ליכולת ההשתכרות שלו. ביטוח אובדן כושר עבודה נכלל בקטגוריה האחרונה, כלומר, פיצוי חודשי במקרה שבו האדם נאלץ להפסיק לעבוד עקב תאונה, מחלה וכיוצא בזה. את הביטוח ניתן לרכוש בפוליסה מיוחדת שנועדה בעיקר לנושא זה או בפוליסת בריאות מורחבת שיש בה סעיף של אובדן כושר עבודה. את הפוליסה ניתן לרכוש באמצעות סוכן הביטוח או ישירות מול חברת הביטוח. מאחר ומדובר על ביטוח שיש בו פרמטרים שונים, כדאי לקבל ייעוץ מקדים לפני שמשלמים עבורו. ייעוץ יכול להיות של עו"ד אובדן כושר עבודה המתמחה בתחום ו/או מסוכן הביטוח.
לרוב, מדובר על פוליסות שנתיות שבהן משולמת פרמיה חודשית. הסכום נקבע על פי גובה התשלום החודשי שהוא, לכשעצמו, נקבע על פי רמת ההשתכרות של העובד המבוטח. כלומר, אדם המשתכר כ6000 שח לחודש ימים לא יכול לבטח עצמו על סכום גבוה מזה, שכן, הוא יקבל, לרוב, פיצוי של לא יותר מ 75% מסכום ההשתכרות שלו בפועל (כ4500 שח). צריך לציין, כי חברת הביטוח או קרן הפנסיה המשלמת את הסכום תדרוש לקבל לידיה מסמכים שונים ובהם 12 תלושי שכר אחרונים. (במקרה והוא עצמאי, דו"ח שומה של רואה חשבון בגין הכנסת שנתית אחרונה). יהיה צורך להגיש כל מסמך רפואי הרלוונטי למקרה. בנוסף, במקרה של תאונת דרכים – אישור משטרה, ובמקרה של תאונת עבודה – אישור ביטוח לאומי ועוד.
קיימות פוליסות מורכבות מאוד הכוללות אלמנטים שונים בתוכן. בין היתר: מה התשלום בעת שיש מספר פוליסות? מה קורה בעת מעבר ממעסיק למעסיק, האם הזכויות נשמרות? האם יהיה צורך בחיתום רפואי עקב הגדלת שכר? לכמה זמן משלמים את השכר לאחר אירוע? מה התנאים למקרים בהם המבוטח נמצא בין עבודות למשך 12 חודשים ואין לו שכר קבוע, איזה סכום ישולם לו? מה קורה כאשר הוא יוצא לחו"ל לתקופות ארוכות? מה התנאים לגבי שיקום מקצועי? מה קורה במקרה של אובדן כושר עבודה חוזר לאחר ששולמו 12 חודשים והמחלה שבה ותוקפת? מה קורה בעת קבלת תגמולי ביטוח בעת שהמבוטח מקבל כספים על אובדן כושר עבודה? קיימים אלמנטים נוספים שיש לתת עליהם את הדעת וללמוד אודותיהם.
תביעות לאובדן כושר עבודה מוגשות לחברת הביטוח או לקרן הפנסיה המבטחות. יש מקרים, בהם חברת הביטוח מערימה קשיים על הלקוח עד כדי דחיית התביעה. במקרה כזה, מומלץ לערב עו"ד אובדן כושר עבודה. הוא מכיר היטב את כל התחום והינו בעל ידע וניסיון מצטבר בהגשת תביעות לבתי משפט. לא תמיד תהיה ההמלצה להגיש תביעה ורק לאחר שהוא ייווכח שיש הצדקה לכך, הוא יתחיל בהליכים אלו. לרוב, הוא ינסה להגיע להסכמות רצויות לפני הגשת התביעה, שכן, זאת הדרך הרצויה ביותר להשגת המטרה.