מאמצי האכיפה של משטרת ישראל כלפי עבירות מחשב עלו באופן פלאי בשנים האחרונות. הסיבה לעלייה החדה בטיפול היא ברורה: בשנים האחרונות המחשב והאינטרנט חדרו והשתלטו כמעט כל כל תחומי חיינו. כמעט כל פעולה שאנחנו מבצעים, בבית או בעבודה, כרוכה בשימוש במחשב או באינטרנט. תמורות אלה הפכו את מאמצי האכיפה לעניין שנמצא בחשיבות בין לאומית.
למרות העלייה במאמצי האכיפה, ישנם עורכי דין ושופטים מעטים שמתמצאים בכל רזי הסוגיה, מה שהופך אותה למעניינת ונפיצה הרבה יותר. ישנם שני סוגים של עבירות מחשב:
- עבירות פליליות המבוצעות בעזרת מחשב
- עבירות פליליות המבוצע כלפי מחשב.
עבירות מחשב אפשריות:
- מידע או פלט שקרי: אדם שמאחסן במחשבו מידע שקרי, או עושה פעולה שתגרום למידע להיות שקרי, עובר עבירה ויכול להיכנס לבית הסוהר לחמש שנות מאסר. מידע כוזב הוא מידע שיש בו כדי להטעות.
- הפרעה או שיבוש לחומר מחשב או למחשב: אדם שפועל על מנת להפריע לשימוש במחשב או שעשה פעולה שנועדה לשבש את פעילות המחשב התקינה יכול לקבל עד שלוש שנות מאסר. בנוסף לכך, גם שיבוש, שינוי או מחיקה של חומר המאוכסן על מחשב היא עבירה פלילית.
- חדירה כדי לבצע עבירה אחרת: חדירה למחשב של אדם אחר כדי להשתמש במחשבו על מנת לבצע עבירה אחרת. לדוגמה: אדם שנכנס למחשב אחר כדי לבצע עסקה בנקאית בשם בעל המחשב.
- חדירה לחומר מחשב (האקינג): האקינג היא עבירת המחשב השכיחה ביותר. העבירה לא דנה בפריצה בלבד, אלא בגישה לחומר המחשב גם. אם לדוגמה אדם השתמש ללא הסכמה בחשבון פייסבוק של אדם אחר, הדבר נחשב לעבירה פלילית שעונשה שלוש שנות מאסר.
- יצירת/שליחת וירוס: אדם השולח או יוצר תוכנה שנועדה לגרימת נזק למחשב או לשבש את החומר עליו היא עבירה שעונשה שלוש שנים. במקרה והוירוס הופץ, העונש עולה לחמש שנים.
- זיוף מסמכים ושימוש בהם: במקרה ואדם מזייף דרכון או תעודת זהות. גם הזיוף עצמו וגם השימוש הן שתי עבירות שכל אחת מהן עומדת בזכות עצמה.
- אכסון חומר תועבה: החזקת תמונות פורנוגרפיות של קטינים במחשב מהווה עבירה על החוק. במקרה בו אדם נתפס כשחומר פדופילי מאוכסן על המחשב שלו, משיגה המשטרה את כתובת האיי.פי שלו דרך הספקית ובעזרתה מגיעה למקום מגוריו.
- התחזות: במקרה בו אדם מתחזה למישהו אחר ומבצע פעולות בשמו, הדבר נחשב לעבירה פלילית.
- סחיטה באיומים ואיומים.
יש לזכור שגם אם לא נתפס אדם בעבירה באחת מהצורות הנכללות למעלה, הגישה למחשב שלו יכולה לספק כמות מידע עצומה. אם במקרה האדם חשוד כמעורב בחלק מפרשה מסועפת, יכול החוקר להיכנס למחשבו, להשיב לחיים קבצים שנמחקו ובעזרת המידע לעשות לחשוד 'פרופיילינג', כלומר לגלות הרבה מידע על האישיות של האדם, ההתנהגות שלו, החברים שלו, העברות הכספים שהוא עושה, השיחות שהוא מנהל ב"פייסבוק" וב"וואסטאפ" ועוד.